Activiteiten Wetteksten Spreekbeurten Foto's Links Contacts

 Home
 

Activiteiten

     
 

    - Programma 2023 / 2024 -

 
         
  23 MEI 2024

Spreker:
De heer Erwig RUTTEN, Anti-fraudeadviseur bij ASSURALIA.

Het thema is en blijft actueel; ‘Verzekeringsfraude een groeiend maatschappelijk probleem’. Ieder van ons werd en wordt er geregeld mee geconfronteerd.

Verzekeringsfraude kan vele vormen aannemen, zoals opzettelijk overdrijven van de schadeclaims, foutieve claims of het verzwijgen van relevante informatie bij het afsluiten van een verzekeringscontract.
Deze vormen van fraude hebben een directe impact op de financiële gezondheid van verzekeringsmaatschappijen en resulteren in hogere premies.

Door het bestrijden van fraude wil ASSURALIA niet alleen de financiële belangen van de maatschappijen beschermen maar ook bijdragen aan een eerlijke transparante verzekeringsmarkt.

Locatie – nabespreking:
de Lekkerbek te Waasmunster, Heidekapelstraat 32

 
   
         
         
   

 

   
  18 APRIL 2024

Bedrijfsbezoek: Firma IDELCO, Hooiemeersstraat 1 te 8710 Wielsbeke. IDELCO maakt deel uit van de groep van Joris IDE en fabriceert harde PIR isolatieplaten voor verwerking in daken en muren.

Website:

https://www.idelco.be/

Nabespreking: Restaurant Oud Eikenhof, Houtstraat 54 te 8710 Zulte
   
         
         
   

 

   
  21 MAART 2024

Spreker: Dhr. Johan Pillen, zaakvoerder van de firma LOXXER, bracht ons een lezing over het snel detecteren, beheersen en reageren op lithium branden. Zij bieden hiervoor brandveilige EN brandwerende kasten en oplossingen aan.

Website:

https://www.loxxer.com/nl/producten/lithium-kasten/loxk1850-advanced

Locatie – nabespreking:
de Lekkerbek te Waasmunster, Heidekapelstraat 32
 
   
         
         
   

 

   
  22 FEBRUARI 2024

Spreker:
De Heer Pieter Claerhout, CEO van ARAANI gaf ons een update van de nieuwe technieken inzake video smoke detection in critical environments zoals chemie, afvalverwerking en nucleaire energie.

Locatie en nabespreking: restaurant De Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster

De presentatie van dhr. Claerhout is te raadplegen op de website van FAIP. Klik hier voor de presentatie.
   
         
         
   

 

   
  25 JANUARI 2024

Bedrijfsbezoek: De gebouwen van de Corda Campus, Kempische Steenweg 293/16 te 3500 Hasselt.

De Corda Campus is één van de grootste technologie- en innovatiecampussen van Europa met 250 bedrijven, 5000 mensen en een juiste mix van start-ups, scale-ups en corporates uit binnen en buitenland, kortom één bruisende community!

Spreker en ontvangst:
Dhr Raf Degens, CEO stond ons te woord en wilt de campus verder ontwikkelen als DE place-to-be voor ICT-, technologie en dienstenbedrijven. Corda maakt deel uit van de LRM groep.
 
   
       
         
         
  18 DECEMBER 2023

Bedrijfsbezoek: de site van A-FIRST, de gebouwen van ANPI in het opleidingscentrum te Louvain-La-Neuve (1348), Parc , Granbonpré 1. in Ottignies.

Naast een theoretische uiteenzetting was een live demo voorzien op een elektrisch brandend voertuig.

Spreker: Dhr. Adel Oueslati, Sales Manager van BGS, gespecialiseerd in brandveiligheid, brandpreventie en risicobeheersing, heeft ons met 2 opleiders meer inzicht gegeven in de verschillende soorten elektrische batterijen en in hun branddekentechniek om het brandend voertuig te blussen.

Locatie: site A-FIRST, adres: Parc scientifique Fleming Fleming, Granbonpré 1, 1348 Louvain-La-Neuve (Ottignies)
   
       
         
   

 

   
  23 NOVEMBER 2023

Onderwerp: Professor Rahier heeft in VRT Laat de nieuwe technologie toegelicht om beton duurzaam te recycleren in Oekraine. Keien, zand en gedehydrateerde cement worden terug gescheiden in oorspronkelijke grondstoffen voor hergebruik.

Spreker: Dhr. Hubert Rahier, Professor Materiaalkunde en Fysische Chemie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) van de Faculty of Engineering, Dept. Materials and Chemistry is gespecialiseerd in oa de recyclage van beton en in de ontwikkeling van brand resistente materialen.

Ook de textiel verstevigde cementen (TRC) komen aan bod, omwille van hun veel hogere brandweerstand dan de klassieke materialen.

Locatie en nabespreking: Restaurant Caipirinha, Burgemeester Maenhautstr 92/a te Merelbeke
 
   
       
         
         
  26 OKTOBER 2023

Spreker: Mevrouw Marianne Capelle is magistraat en federaal procureur met als bijnaam ‘Marianne zonder vrees’ door oa de processen Aquino en de bende van Nijvel.

Locatie en nabespreking:
Restaurant Afspanning “De Lekkerbek”, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster
   
   

   
         
         
  07 SEPTEMBER 2023

Onderwerp: waarom maken we zoveel fouten?

Uitzonderlijk waren de partners ook welkom.

Spreker:

FAIP ging even uit zijn comfortzone en heeft Emeritus Professor Jean Paul Van Bendegem uitgenodigd.
Hij is een Belgische wiskundige, filosoof en emeritus professor logica en wetenschapsfilosofie aan VUB Brussel en gastprofessor aan UGent.

Locatie en nabespreking: Restaurant Caipirinha, Burgemeester Maenhoutstraat 92A te 9820 Merelbeke
 
   
    JP Van Bendegem    
         
   

 

   
  22 JUNI 2023

Sprekers en onderwerp :

Dhr. Patrick Loncke, Ludovic Gillias en Frank Madelein van BELFOR hebben ons wegwijs gemaakt in een aantal nieuwe saneringstechnieken (QCT-test, Vortex-zuiger, Dry Smart, Luchtgommen, afvalwatersanering) en ook de nieuwe 360° SchadeScan voorgesteld. Dit is een innovatieve methodiek om alle schade digitaal en virtueel vast te leggen.

BELFOR België bestaat dit jaar 40 jaar en maakt deel uit van de internationale BELFOR Group, wereldleider in sanerings-en herstelwerken na schade, met meer dan 6000 medewerkers en 300 vestigingen in 21 landen.

Locatie en nabespreking: restaurant De Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster
 
   
   
Patrick Loncke
Managing Director BELFOR Belgium

 

Ludovic Gillias
Managing Director / Sales & Marketing Director BELFOR Belgium
 

Project Manager Industriële /
Technische Schades
   
         
   

 

   
  11 MEI 2023

Bedrijfsbezoek :
De gebouwen van de nieuwe brandweerkazerne te Dendermonde, Oude Vest 150 te 9200 Dendermonde, officieel in gebruik sedert 9 januari 2023. Er zijn bij de nieuwbouw hernieuwbare energiebronnen gebruikt zoals warmtepompen, recuperatie van het regenwater en een groendak.

Spreker en ontvangst:
postoverste luitenant Frank Van Droogenbroeck geeft uitleg over de uitrukprocedure en het interventieverslag waarna werd afgesloten met een rondleiding in de kazerne.

Nabespreking :
Restaurant Bar Proef, Vlasmarkt 3 te 9200 Dendermonde.
   
   
   
   

  
   
   
   
         
   

 

   
  20 APRIL 2023

Bedrijfsbezoek :
Universiteit Hasselt, Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw D

Sprekers en ontvangst:
Professoren Jan D’Haen, Head of Institute for Materials Research (IMO) en Wouter Marchal hebben ons een rondgang gegeven in hun verschillende labo’s waarin diverse onderzoeksmethodieken aan bod kwamen, oa over spooranalyse van brandversnellers, verflagen en coatings, samenstelling van materialen en bouwstoffen, analyse van veroudering van bouwcomponenten.

Locatie van de nabespreking :
restaurant 5th Avenue, Medialaan 1 te 3500 Hasselt, op site Kinepolis.

 
   
       
         
   

 

   
  23 MAART 2023

Spreker en onderwerp: dhr. PAUL VAN DEN BOSSCHE, Hoofdprojectleider Warmte en Energiestransitie bij BUILDWIS (het nieuwe WTCB) heeft ons meer verteld over de wijzigingen in de NBN norm B61-001/002 naar aanleiding van het nieuwe KB brand van 01 07 2022.
Het zal een algemene toelichting zijn over de nieuwe criteria in de stookplaatsen.

Locatie en nabespreking: Restaurant Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster

De presentatie is hier te bekijken.
 
   
         
   

 

   
  16 FEBRUARI 2023

Bedrijfsbezoek:
Reynaers Aluminium Campus, Oude Liersebaan 266 te 2570 Duffel.
REYNAERS ALUMINIUM NV is een toongevende Europese specialist in het ontwikkelen en in de markt zetten van innovatieve en duurzame aluminium toepassingen voor ramen, deuren en gevels. Er zijn ook vestigingen in US, Canada en China.

Sprekers en ontvangst:
Mevrouw Dominique Schaeken, Chief Marketing Officer en co’s stonden naast een algemene bedrijfspresentatie ook stil bij classificaties, normeringen en hoe omgegaan wordt met het brandwerende aspect in het productieproces.

Nabespreking: Restaurant FLEUR, Kerkstraat 6 - 2570 Duffel

 
   
   

Reynaers training center
 

   
         
   

 

   
  26 JANUARI 2023

Locatie activiteit & bedrijfsbezoek: Spiromatic, Karrewegstraat 1 te 9810 Nazareth.

Sprekers & ontvangst: dhr. Dirk Dhont, CCO en dhr Tim Bruggeman, Process Engineer Sales Support & R&D hadden het over stofexplosie-risico’s in de voedingssector en de toepassing van de ATEX-wetgeving bij het ontwerp van hun procestechnologieën.

Spiromatic NV, met een vestiging in de VS, is internationaal marktleider in pre food processing installaties en biedt al meer dan 60 jaar geautomatiseerde systemen aan voor voedingsprocessen, deegproductie en fermentatie. Aveve, Brouwerij De Halve Maan, Bakery La Lorraine, Jules Destrooper en Richelieu Foods behoren oa tot het cliënteel.

Nabespreking:
Restaurant ’t Raadsel, Mantelstraat 4 te 9770 Kruisem

De presentatie is hier te bekijken.
 

   
   
 
   
   


Spiromatic automatic dosing unit

   
         
   

 

   
  15 DECEMBER 2022

Locatie activiteit & bedrijfsbezoek:
TRANSPORT ESSERS, Henri Esserslaan 45 – 47 te 3600 Winterslag (Genk)

Sprekers en ontvangst door: Dhr. GUY STASKOWIAK, Senior Manager Software Development, dhr. STEVEN PACQUEE, Operations Manager Pharma en mevr. MARIJKE DELVAUX, Manager Administration en Customer Care Pharma hebben ons rondgeleid in de logistieke wereld van het transportbedrijf, overgoten met een sausje van Limburgse gastvrijheid.

Nabespreking:
restaurant GRAND CAFE, Noordlaan 42 te 3600 Genk (Winterslag)


Transport Essers
   
         
   

 

   
  24 NOVEMBER 2022

Onderwerp: Prof. Dr. WERNER JACOBS bracht ons een lezing over de medico-legale aspecten van brandslachtoffers. Ook het menselijk lichaam heeft zijn waarheid over de oorzaak van brand! Is deze brandgerelateerd? Zijn er aanwijzingen van brandversnellers?

Spreker: Prof. Dr. Werner Jacobs is wetsgeneesheer, forensisch patholoog en medisch coördinator gerechtelijke geneeskunde aan het U.Z. Antwerpen – Universiteit Antwerpen.

Locatie en nabespreking: restaurant De Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster
 
   
   


 
   
         
   

 

   
  20 OKTOBER 2022

Onderwerp: De fiscale wereld staat in vuur en vlam en is de laatste jaren niet uit de actualiteit verdwenen. Al jaren is er sprake van fiscale hervormingen.

Spreker: Dhr. Michel MAUS
is advocaat aan de balie van Brugge en Gent en Professor aan de Vrije Universiteit Brussel in tax law.

Locatie en nabespreking:
Restaurant Caipirinha, Burgemeester Maenhoutstraat 92A te 9820 Merelbeke
   
         
   

 

   
  22 SEPTEMBER 2022

Onderwerp: Branden door Lithium-ion batterijen, alsook elektrische- en hybride voertuigbranden doen zich meer en meer voor, ook in ondergrondse parkings. Hoe gaat de evacuatie en het takelen hiervan in zijn werk? Welke bedrijven zijn hiervoor erkend? Welk materiaal heb je hiervoor nodig?

Presentatie door:
Dhr. Pieter VANLERSBERGHE en dhr Bob D’HONDT, zaakvoerder en projectverantwoordelijke van ADB ASSIST, zullen ons wegwijzen in deze wereld.

Locatie en nabespreking: Restaurant de Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster.

De presentatie is hier te bekijken.
 
   
   

   
   

 

   
   

 

   
  09 JUNI 2022

Bedrijfsbezoek: Dhr. Jan Willem Vandeheuvel, Regional Sales Manager LION EMEA heeft ons rondgeleid bij LION PROTECTS, Industrieweg 5 te 5111 ND Baarle-Nassau (Nederland).

Hoofdzetel Lion Apparel Inc is gevestigd in Dayton (Ohio) USA.
Lion Emea is als innovatief technologiebedrijf gevestigd in Baarle-Nassau en marktleider op het gebied van brand en veiligheidstrainingsproducten+services voor brandweer en securityprofessionals. Digitale en live fire trainingen worden ingepland om de producten te testen en te optimaliseren.

Locatie: Lion Protects, Industrieweg 5 5111 ND Baarle-Nassau
Nabespreking: Den Engel, Singel 3 te 5111 CD Baarle-Nassau
   
   

 

   
   

 

   
  19 MEI 2022

Onderwerp:
de Switel brand van eind 1994.

Spreker: Dhr Philippe BASTIJNS,
gerechtelijk expert voor parket en rechtbanken, blikt terug op het brandtechnisch aspect van de Switelbrand en onze voorzitter neemt het verzekeringstechnisch deel van de objectieve aansprakelijkheid voor zijn rekening.

Locatie en nabespreking:
Restaurant de Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster.
   
         
   

Philippe Bastijns
 

   
   

 

   
  21 APRIL 2022

Onderwerp: De nieuwe Europese wetgeving voor drones en de praktische toepassingen bij brand.

Spreker: dhr Jean-Pierre DE MUYT, Director Strategy & Business Development Skeydrone.
Skeydrone is een subafdeling van SKEYES, de Belgische Air Navigation Service Provider (ANSP).

Locatie en nabespreking: Restaurant de Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster.
   
   

Jean-Pierre De Muyt
   
   

 

   
   

 

   
  24 MAART 2022

Onderwerp: De online wereld staat in vuur en vlam. Hackerscollectieven vinden overal hun weg.
Phished is een Belgisch bedrijf dat inzet op de menselijke kant van cyberveiligheid en klanten voorbereidt op cyberaanvallen. Phished kreeg in 2021 de awards voor start-up of the year van Datanews en Computable en is actief vanuit Leuven en Londen.

Spreker: dhr Frederik VAN DE MEULEBROUCKE, CTO/COO bij PHISHED, gaf toelichting over phishingmails, de soorten cyberaanvallen en de phishingparadox.


Locatie en nabespreking: Restaurant de Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster.
 
   
   


Frederik Van De Meulebroucke

   
   

 

   
   

 

   
  24 FEBRUARI 2022

Onderwerp: bedrijfsbezoek  SKYLINE COMMUNICATIONS, Ambachtenstraat 33 te 8870 Izegem

Spreker en ontvangst door : dhr. Frederik VANDENBERGHE, CFO
Skyline Communications is wereldleider op het gebied van hoogtechnologische software voor het beheren en aansturen van complexe broadband- en mediasystemen.
Het netwerk management platform DataMiner, dat al verschillende prestigieuze prijzen heeft gewonnen, integreert de meest complexe technische ecosystemen.
Het wordt gebruikt door toonaangevende bedrijven over de hele wereld.
Het gebruik van worldwide netwerken lijkt ons een normale zaak doch hoe wordt dit verkeer bewaakt zodat wij in onze digitale wereld kunnen overleven? Om er een paar te noemen CNN en Al Jazeera maken gebruik van de diensten van Skyline.Bij aankomst legden we iedereen een sneltest voor.

Nabespreking: restaurant Resto Vonk, Kachtemsplein 13 te 8870 Kachtem-Izegem

Website : https://skyline.be

   
   

 

   
   

 

   
    Activiteitenarchief per jaar:
   
 

                                                                                        vzw FAIP - Minister Lefevrelaan 19 - 8500 KORTRIJK                                                   © Ken Callebaut