Activiteiten Wetteksten Spreekbeurten Foto's Links Contacts

 Home
 

Activiteiten

     
 

    - Programma 2016  -

 
         
 

15 DECEMBER 2016

Onderwerp : industriŽle brandwerende poorten (o.a. sectionaalpoorten, schuifpoorten, geluidsisolerende poorten en brandwerende deuren) en meer bepaald over brandveiligheid en compartimentering in industriegebouwen.

Winlock, met hoofdzetel te Lokeren, is reeds meer dan 10 jaar actief in de productie van industriŽle brandwerende poorten. Brandwerendheid is echter niet de enige eigenschap want elke Winlock poort doet ook dienst als functionele poort. Omdat elke sector andere vereisten stelt en elke klant specifieke noden heeft, worden alle poorten op maat gemaakt. Een verregaande personalisatie is daarbij mogelijk, van een specifiek materialengebruik (staal, hout, inox...) tot en met een unieke grafische aankleding.
Winlock werkt dagelijks oplossingen op maat uit voor uiteenlopende, steeds zeer veeleisende bedrijfssectoren. Grote petrochemische concerns, voedings- en logistieke bedrijven, maar ook internationale luchthavens vertrouwen voor hun brandwerende poorten op Winlock.

28 enthousiaste en gemotiveerde medewerkers in BelgiŽ verzorgen het hele traject, van ontwikkeling tot plaatsing. In het buitenland doet Winlock een beroep op gereputeerde lokale partners. Door klant- en oplossingsgerichte benadering is Winlock in onze niche reeds jaren marktleider in BelgiŽ.


Spreker - toelichting : Mevr. SYLVIA ROELS zaakvoerster van bvba WINLOCK.
Locatie en nabespreking : de Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster.

 

   
                                     
Sylvia Roels
   
         
         
 

17 NOVEMBER 2016 - (Spontaneous) Human Combustion.

Onderwerp :
In de laatste 300 jaar zijn er zo'n 200 gevallen bekend van spontane menselijke zelfontbranding, waarbij het menselijk lichaam geheel of gedeeltelijk opbrandt.
Bij spontane zelfontbranding brandt het menselijke lichaam zonder duidelijke bronnen van ontsteking.
De meeste van de gerapporteerde gevallen zijn echter niet gesteund door grondig onderzoek, maar gebaseerd op mondelinge verklaringen en geruchten.
Er bestaan redelijk wat theorieŽn die spontane menselijke zelfontbranding proberen te verklaren maar toch lijkt de mythe dichter dan de realiteit.

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie of kortweg het NICC is een federale wetenschappelijke instelling binnen de FOD Justitie. Op vraag van de gerechtelijke overheden verricht het NICC onafhankelijk onderzoek:
ē De directie Criminalistiek identificeert en analyseert sporen van verdachten en modus operandi. Zo helpt het NICC daders van misdrijven op te sporen en bewijslast op te bouwen.
ē De directie Criminologie onderzoekt hoe het strafrechtelijke systeem functioneert en hoe het te verbeteren.

Het NICC haalt veel uit weinig. Hoe klein ook het onderzoeksspoor, Het NICC haalt er de beste resultaten uit. Dat doet het aan de hand van een uitgebreid spectrum aan forensische expertises. Als neutrale partners in het gerechtelijk onderzoek interpreteren de deskundigen die analytische resultaten en geven advies. Indien gevraagd getuigen de deskundigen ook voor de rechtbank.

Een aantal van de experten hebben ook een rechtstreeks beleidsondersteunende rol gespeeld, o.a. bij de voorbereidende vergaderingen voor de nieuwste drugwet en de DNA-wet van 17 juli 2013.
Daarnaast verricht het NICC wetenschappelijk onderzoek naar crimineel gedrag en het strafrechtelijke beleid (preventief en repressief). Hoofddoel is om kwantitatieve en kwalitatieve sociologische methoden te ontwikkelen. Hierbij maakt het NICC gebruik van verscheidene databanken en statistische analyses.
Ook internationaal is het NICC actief.

Als medestichter speelt het NICC een prominente rol binnen het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI). Als raadgever voor diverse Europese en internationale organisaties en de deskundigen zijn veelgevraagde sprekers op nationale en internationale colloquia en studiedagen. Ook werkt het NICC samen met meerdere externe partners binnen wetenschappelijke onderzoeksprogramma's die door de Europese Commissie gesponsord worden, zoals bijvoorbeeld Framework 7 en ISEC.

Andere activiteiten:
ē opstellen en beheren van forensische databanken (zoals de nationale DNA-banken, de nationale ballistische gegevensbank)
ē opleiden van magistraten en politie
ē coŲrdineren van de Laboratoria voor Technische en Wetenschappelijke Politie
ē produceren van sets voor spoor- en staalname bij seksuele misdrijven, criminele branden, schietincidenten, Ö voor gebruik door de politie en wetsdoktors

Spreker : Dhr. GINO VAN VAERENBERH, Ingenieur en Gerechtelijk Deskundige labo Brand en vluchtige componenten(FIC) van het NICC.
Locatie en nabespreking : de Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster.

   
         
 

27 oktober 2016 - Bedrijfsbezoek Tesla
Onderwerp: Wij gingen de Europese toer op. FAIP heeft een bedrijfsbezoek gebracht aan assemblagefabriek van TESLA in TILBURG.
Dhr. PATRICK DE POTTER, EMEA Manager van TESLA MOTORS, heeft toelichting gegeven over de volgende onderwerpen : voorstelling TESLA, brandveiligheid bij conversie van de fabriek, voorstelling productie en voorstelling voertuigen.

Nabespreking : Hotel VANDERVALK, Klein Zwitserland 8 te 5126 TA GILZE / TILBURG
 

   
                           
Patrick de Potter - Tesla
 
   
            
         
         
         
 

22 september 2016 - Dronecheck
Onderwerp : de diverse toepassingsgebieden van het gebruik van drones : inspectie- en controleopdrachten gebouwen, windturbines en elektriciteitsmasten, inventarisatie en volumebepaling van voorraden alsook landmeting en topografie.

Op 15 april is het KB over over het gebruik van drones in BelgiŽ in het Staatsblad gepubliceerd. Dat bepaalt onder andere een aantal verplichtingen om met drones te mogen vliegen, zoals het volgen van theoretische cursussen en het afleggen van een praktijkexamen. Die examens worden door de FOD Mobiliteit en Vervoer georganiseerd. Philippe Schepens, bedrijfsleider van Dronecheck uit Zwijndrecht, behoort tot de eerste lichting piloten die hun licentie op zak hebben.
Volgens Schepens zijn die examens vrij zwaar, bijvoorbeeld op vlak van meteorologie en aerodynamica. Slechts 160 van de 280 kandidaten slaagden zo in de eerste theoretische examensessie. Op dit moment zouden er nog maar een twintigtal piloten zijn die ook het praktisch examen hebben afgelegd en erin geslaagd zijn. De opleiding zelf volgde hij bij Noordzee Drones in Koksijde, die in 2004 de eerste officiŽle droneschool in Vlaanderen werd. Er kunnen ook opleidingen gevolgd worden in Nijvel en Deurne.
 

   
   

   
   
Dronecheck heeft als ťťn van de eerste in BelgiŽ een volwaardige licentie om met drones te mogen vliegen. Het bedrijf, dat als Ďstock auditorí actief is, zet de drones onder andere in voor voorraadcontrole binnen de automotive- en staalwereld.
Voorlopig is Schepens de enige piloot met een licentie bij Dronecheck, maar het bedrijf werkt nauw samen met twee andere piloten in BelgiŽ. Zijn bedrijf is een onderdeel van Extramadura Services, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van audits en het inventariseren van voorraden, hoofdzakelijk in opdracht van banken en verzekeringsmaatschappijen. Dronecheck gebruikt de drones voor inventarisatie, volumebepaling van stocks grondstoffen, inspectie- en controleopdrachten (van windturbines, magazijnen, industriŽle sites) en topografie.
Het bedrijf werkt voor de technologie nauw samen met Exponent Technology Services, een bedrijf uit Dubai dat de drones en Ďauto-IDí-technologieŽn combineert.

Spreker - toelichting : Dhr FILIP SCHEPENS, zaakvoerder DroneCheck, heeft toelichting gegeven over een Falcon 8, Inspire 1 en Phantom 2.
Nabespreking + demo ter plaatse : de Golfclub te 9120 Kallo, Singelweg 2.
   
         
         
         
 

16 juni 2016 - bedrijfsbezoek Auto Diagnose Centrum te 9970 Kaprijke, Plein 57.
Diverse items : autobranden, opsporen vervalste chassisnummers, controle voor en na herstellingen, automechanica, motoren enz.

Spreker : Dhr. ROEGIS Antoine, autodeskundige voor parketten en rechtbanken Ė zaakvoerder van het Diagnose Centrum.
Nabespreking : Joie de Vivre, Oosteeklodorp 25 te 9968 Oosteeklo
 

   
   

 

 

 

 

 


Dhr. Antoine Roegis

   
         
         
 

19 mei 2016 - Bedrijfsbezoek ingepland aan de nieuwe brandweerkazerne te Melsele
Onderwerp : Op het programma stond een toelichting rond de hervorming van de brandweer en de komst van de nieuwe kazerne te Melsele (Havenpost Beveren-Waas) met aansluitend een begeleid bezoek in situ.
Spreker - toelichting : Kolonel Thierry VAN GOETHEM, Directeur Operaties en Verantwoordelijke sector Beveren (Waasland) heeft ons verwelkomd in de nieuwe kazerne, Keetberglaan 7 te 9120 Melsele.
Nabespreking : de Golfclub te 9120 Kallo, Singelweg 2.
 

 

   
          
Kolonel Thierry Van Goethem
   
         
         
 

21 april 2016 - Forensische wetenschap en DNA onderzoek.
Onderwerp : Forensische wetenschap en DNA onderzoek. in het bijzonder zijn ons gekend maar om dit beter te kaderen is een inwijding in de geschiedenis ervan zeker op zijn plaats.

Spreker : Dhr. Dr. Jan De Kinder, Directeur Generaal van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) is hier de geschikte persoon om ons de weg te wijzen in deze meer en meer actuele tak in onderzoek.
Nabespreking : De Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster
 

   
    Dr. Jan De Kinder    
         
         
 

17 maart 2016 - Klokkenluiden als effectief instrument voor integriteitsinbreuken : Hoe? Zo!PASSIEVE BRANDBESCHERMING van GEBOUWEN
Bart De Bie heeft als voormalig Rijkswachtofficier een ruime (inter)nationale ervaring opgebouwd met de ondersteuning van (complexe) financieel gerichte onderzoeken. In zijn functie van Directeur van Ernst & Young Forensic Services heeft hij zowel voor de overheid als voor (inter)nationale private opdrachtgevers uit diverse sectoren een brede waaier opdrachten uitgevoerd, gaande van adviesprojecten m.b.t. het voorkomen van ongewenst gedrag tot en met het voeren van feitelijke onderzoeken naar (vermeende) onregelmatigheden en/of fraude.
Vanuit zijn re-actieve onderzoekservaring met de 'donkere kant' van het bedrijfsleven en de overheid is hij persoonlijk overtuigd geraakt van het belang van een preventief en positief integriteitsbeleid. De afgelopen jaren is hij zich meer en meer gaan toeleggen op dit specialisme en heeft hij een rijke ervaring opgebouwd met allerhande integriteitsprojecten.
Bart is tevens verbonden als docent aan de Antwerpen Management School (AMS) in het vakgebied Forensic Auditing.
De heer Bart De Bie, vennoot bij i-Force, heeft geen enkele band met zijn naamgenoot Bart Debie, ex-politiecommissaris en Vlaams Belang politicus.

Spreker - toelichting : Dhr Bart De Bie, zaakvoerder I-Force, auditor en consultant voor private en publieke organisaties zal ons adviseren in de wereld van integriteit en integriteitschendingen.
Nabespreking : De Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster

 

   
   


Bart De Bie

   
         
         
 

18 februari 2016 - Bedrijfsbezoek bij NV VANDEPUTTE SAFETY INTERNATIONAL, Binnensteenweg 160 Boechout.
Vandeputte is een Europese trendsetter inzake bescherming van goederen en personen en aanbieden van veiligheidskledij.

Toelichting : Vandeputte Ė Safety Experts
Uw veiligheid stevig verankerd.
Het welzijn en de veiligheid van iedere medewerker is prioritair en dit engagement vormt dan ook de kern van onze missie. Onze filosofie: elk individu heeft recht op een optimale en comfortabele bescherming op een veilige werkplek.

Generatie na generatie groeide de onderneming uit tot een trendsetter in de sector in BelgiŽ, en later in Europa. Vandaag de dag is Vandeputte nog altijd een voorloper in de ontwikkeling en de distributie van producten en diensten, die zowel de arbeidsveiligheid als het welzijn van de werknemers verhogen. Onze voornaamste troeven zijn onze hoge mate van ervaring en expertise, gecombineerd met een persoonlijke, klantgerichte aanpak.

EfficiŽntie, kostenbeheersing en maximaliseren van de return - zowel in de processen van onze klanten als in die van onszelf - liggen mee aan de basis van ons succes. Investeringen in veiligheid moeten zich volgens ons op termijn altijd terugbetalen, zowel financieel, als in een hogere mate van veiligheid, welzijn en productiviteit.

Wij bieden onze klanten daarvoor een innovatief en kwalitatief hoogstaand totaalconcept aan. Deze totaalaanpak vertrekt vanuit een volledig inzicht in het veiligheidsproces Ė van risicoanalyse tot implementatie Ė waarin we met alle betrokken partijen samen zoeken naar de meest geschikte oplossingen.

Dit alles doen we op basis van een duurzaam, integer en op vertrouwen gefundeerd partnership met onze voornaamste stakeholders: onze klanten, werknemers en leveranciers.

Ontvangst : Mevrouw Kathleen WELLENS, Communication Manager
Nabespreking : Restaurant l'Histoire, Lispersteenweg 69 te 2530 Boechout.
 

   
   


Hoofdzetel Vandeputte in Boechout

   
         
         
 

21 januari 2016 - PASSIEVE BRANDBESCHERMING van GEBOUWEN
PFPA is een vereniging van fabrikanten die zich als doel stelt het gebruik van passieve brandbeveiligingsmaatregelen te bevorderen. De Passive Fire Protection Association ijvert voor brandveiligere gebouwen.
PFPA vzw telt onder zijn leden een aantal specialisten op het vlak van producten en systemen voor passieve brandbescherming van gebouwen. Zij kunnen u met raad en daad bijstaan voor het brandveilig maken van uw gebouw.

Spreker - toelichting : Mevrouw Liesbeth JACOBS, chairwoman vzw PFPA (Passive Fire Protection Association.
Nabespreking : De Lekkerbek, Heidekapelstraat 32 te 9250 Waasmunster

   
   

 
Liesbeth Jacobs

   
         
    Klik hier om terug te keren naar het actuele programma    
 

                                                                                         vzw FAIP - Minister Lefevrelaan 19 - 8500 KORTRIJK                                                  © Ken Callebaut