Activiteiten Wetteksten Spreekbeurten Foto's Links Contacts

 Home
 

Activiteiten

     
 

    - Programma 2015  -

 
         
 

17 december 2015 - Vergadering en nabespreking : De Lekkerbek te Waasmunster 9250 – Heidekapelstraat 32
Onderwerp : Wat is schimmel, hoe ontstaat schimmel, hoe evolueert schimmel, wat is het gevolg : de preventieve en curatieve aanpak.
Sprekers : Dhr. Patrick Loncke, CEO van BELFOR is bereid gevonden om een internationale spreker van Belfor Duitsland af te vaardigen, dhr. Professor Dr. HELMUT FUCHS
 

   
   
Dhr. Patrick LONCKE
   
         
         
 

19 november 2015 - Bezoek aan de Hoge Raad voor Diamant [HRD], Hoveniersstraat 22 te 2000 Antwerpen. Nabespreking : restaurant van de Golfclub te 9130 Kallo, Singelweg 2.

Organisator - toelichting : de heer Frank Van Son onderhield ons over de wereld van de 4 C's. Begrippen als Cut, Colour, Clarity en Caratweight werden toegelicht in het labo van de HRD.
 

   
   

   
         
         
 

15 oktober 2015 - Locatie : Vergadering met bedrijfsbezoek bij de firma UNILIN, Ooigemstraat 3 te 8710 WIELSBEKE. Unilin is de fabrikant van Quick-Step, laminaat en parket.
Nabespreking : restaurant het 't LECKERKE, Sint-Jansstraat 106 te 8791 BEVEREN-LEIE.

Onderwerp : "Risicoanalyse bij brand".


Wielerliefhebbers zal Quick-Step vertrouwd in de oren klinken. De wielerploeg van Patrick Lefevere draagt de merknaam van de West-Vlaamse producent van onder andere laminaat en parket, die de ploeg sponsort. Unilin, het bedrijf dat Quick-Step op de markt brengt, begon een twintigtal jaar geleden met de productie van laminaatvloeren.

Intussen telt het bedrijf wereldwijd 20 vestigingen. Daarin zijn 3.700 mensen aan het werk. Ons land heeft zeven productiesites, in één daarvan wordt laminaat vervaardigd. Het hoofdkantoor bevindt zich nog altijd in Wielsbeke, van waar het laminaat in meer dan 100 landen wordt verkocht. In 1997 voorzag Unilin deze vloerbedekking van het Uniclic-kliksysteem zodat de delen niet meer aan elkaar verlijmd moeten worden. Unilin draait jaarlijks een omzet van 1 miljard euro.


Spreker : Dhr. Piet FRANSEN, HSE-MANAGER bij UNILIN heeft ons ingewijd in de praktische wereld van risicoanalyse bij brand.Luchtfoto van Unilin

Documenten:
Handleiding Risico-analyse brand
Werkdocument Risico-analyse brand

   
         
         
 

17 september 2015  - Ontploffing van lithiumbatterijen
Toelichting : de spreker onderhield ons over de ontploffing van lithiumbatterijen. Dit “ brandend onderwerp” is al menige keren aan bod gekomen in de vakliteratuur en wordt door de spreker in extenso behandeld aan de hand van concrete cases.
Spreker : de heer Tonny Opbrouck, brandweerofficier, expert Parket – Burgerlijke Rechtbank – Arbiter.
 

   
   

   
         
         
 

18 juni 2015 - Vergadering en nabespreking: "De Lekkerbek", Heidekapelstraat 32, 9250 te Waasmunster

Onderwerp : criminele branden


Toelichting : Handelt de dader van de horecabranden uit wraak? Of krijgt hij een kick van de vlammen? Een expert geeft duiding.

De Gentse rechercheur Danny Ryckbosch heeft de laatste jaren heel wat expertise kunnen opbouwen inzake criminele branden. Hij schreef er ook al een handleiding over voor politiespeurders.

'Je hebt twee soorten pyromanen: zij die in een onweerstaanbare opwelling brand stichten en degenen die alles weloverwogen plannen.'

Het steeds weerkerend tijdstip van de horecabranden - maandagnacht omstreeks 3 uur - lijkt te wijzen op het laatste. Maar waarom neemt de dader het risico steeds toe te slaan op het moment dat horeca-uitbaters en politie het meest alert zijn?

Danny Ryckbosch : 'Misschien omdat de meeste horecazaken op maandag hun sluitingsdag hebben? En omdat hij 's nachts in alle anonimiteit kan toeslaan? Of op dat tijdstip niet gemist wordt?'

Opvallend is dat de meeste pyromanen een kleurloos leventje leiden. Grijze muizen die in het schijnsel van de rode gloed plots iemand worden. 'Wees er maar zeker van dat de dader de stukken in de kranten zal meelezen. Hij voelt zich belangrijk en geniet van de aandacht.'

De straffen voor criminele brandstichting zijn niet mals: 10 tot 15 jaar. Als de dader kan vermoeden dat er mensen aanwezig zijn in het gebouw dat hij in brand steekt - wat hier tot nu toe niet het geval was - wordt de maximum straf verhoogd van 15 tot 20 jaar.

Spreker : Hoofdinspecteur RIJCKBOSCH Danny, Officier Gerechtelijke Politie - politiezone Gent, Team Bijzondere Cominaliteit.
 

 

   
         
         
 

21 mei 2015 - Vergadering en nabespreking: 't Groenhof, Wautersdreef 27 te 9090 Melle
Onderwerp : de verschillende vormen van houtaantasting binnen gebouwen, van insecten tot schimmels en zwammen.
Spreker : Professor Emeritus Marc STEVENS Voor de bestrijding van de ergste vormen van aantasting. Waren eveneens aanwezig : Vandermarliere NV: houtworm- en zwambestrijding

Vandermarliere NV is sedert lang actief in de sector van de houtbescherming. Oorspronkelijk was dit enkel het preventief behandelen van hout door middel van onderdompeling (ook drenken van hout genoemd). Het uitvoeren van curatieve houtbehandelingen startte in het jaar 1961.

Tegenwoordig richt deze firma zich specifiek tot het uitvoeren van
- houtwormbehandeling
- zwambehandeling
- polymeerchemisch herstellen van balkkoppen
- zandstralen van hout
- preventieve houtbehandeling door middel van onder druk impregneren in autoclaaf

 Website :  www.vandermarlierenv.be


    
                         
    

   
         
         
 

23 april 2015 - Vergadering en nabespreking: Golfclub Beveren, Singelweg 2, 9130 Beveren (Kallo)
Onderwerp : PID meettoestellen en CO meters - firma RAE Systems.
Rae Systems is een Europese en zelfs wereldspeler/leverancier/producent van o.a. multisensormonitoren en netwerken voor gasdetectie, met vele verschillende toepassingen in meer dan 120 landen, ook in VS en Azië.
Al deze toestellen zorgen voor een optimale persoonlijke veiligheid en veiligheid in de fabrieken.
Dit preventief luik draagt FAIP hoog in het vaandel, uit dit oogpunt was dit terug een zeer leerrijke avond.
Spreker : Dhr. Daan VERMEULEN van de firma RAE Systems.
Website RAE België: www.rae.be
Website Golfclub Beveren:
www.golfclubbeveren.be
                            
    

   
         
         
 

19 maart 2015 - Vergadering en nabespreking "De Lekkerbek", Heidekapelstraat 32, 9250 te Waasmunster.
Onderwerp : Xella International GmbH en meer bepaald Fermacell BV als onderdeel ervan, is actief op de internationale bouwstoffenmarkt met systeemoplossingen voor de droge afbouw, gipsvezelplaten en vloerelementen behoren onder meer tot de toepassingen.
Spreker : Dhr. ingenieur Hendrik THYS, rayon manager Vlaanderen bij XELLA International GmbH, heeft ons toelichting gegeven omtrent de gipsvezelproducten en de cementgebonden producten en dit specifiek bij brand gerelateerde toepassingen.
Website : www.fermacell.be


                            
    

   
         
         
 

19 februari 2015 - Vergadering en nabespreking "De Lekkerbek", Heidekapelstraat 32, 9250 te Waasmunster.
Onderwerp : voorstel brandhaardendetectiehond van de Federale Politie. Menige leden kregen reeds dossiers waarin sprake was van een onderzoek met de brandhaardendetectiehond. Tijdens de demo konden we kennis maken met de hondgeleider, de hond en het praktische aspect van detectie van het gebruik van brandversnellende middelen bij een opzettelijke brandstichting.

De Directie hondensteun werd opgericht in 1968 bij de Speciale school van de toenmalige Rijkswacht. Zij stond in voor de opleiding van de honden en geleiders die werden ingezet bij de Rijkswacht.

Eind de jaren 60 verhuisde de opleiding van honden naar het mobiel legioen te Brussel, waarna het in de loop van de jaren 70 terechtkwam in Sint-Joris-Weert.

In de jaren die daarop volgden wisselde de dienst nog tweemaal van locatie (Militair domein van Leopoldsburg, Leuven) om uiteindelijk in 2004 definitief terecht te komen op het Militair domein van Neerhespen.
Hondengeleider : inspecteur Koen MIERMANS

                         
 

   
         
         
 

22 januari 2015 - Bedrijfsbezoek bij SOMATI SYSTEMS nv (deel van SK FIRESAFETY GROUP), Industrielaan 19 te Erembodegem (Aalst). Vergadering en nabespreking: ‘t Houten Hand, Ninovesteenweg 80 te Erembodegem.
Onderwerp: de laatste nieuwe stand van de meest interessante beveiligingen voor datacenters bvb. met gasblussing.

SOMATI is ook hard aan het werken met watermist en heeft nu sprinklers met vacuümtechniek, zodat het water nog veel sneller aankomt bij alarm. Eén en ander werd ter plaatse aan de leden uitgelegd.

contact : info@somatisystems.be
website : www.somatisystems.com


    
 

   
         
         
         
    Klik hier om terug te keren naar het actuele programma    
 

                                                                                         vzw FAIP - Minister Lefevrelaan 19 - 8500 KORTRIJK                                                  © Ken Callebaut